Shinrin-Yoku

Leestip: Shinrin-yoku – de kunst en wetenschap van het bosbaden

Vroeger had ik een broertje dood aan de natuur. Ik vond alles in de natuur maar saai en vies en kreeg de rillingen bij alleen al de gedachte aan al die beestjes die in de vrije natuur rondkruipen. Kamperen vond ik een haast onmenselijke opgave, op het strand zonnen in de zomer vond ik alleen maar warm, klef en zanderig en een wandeling door de natuur zou je me helemaal nooit zien doen. Ergens in de laatste 10 jaar is dit allemaal veranderd. Ik heb steeds meer respect voor de natuur gekregen en ben ook gaan begrijpen dat wij allemaal, of we nu willen of niet, onderdeel zijn van de natuur. Ik ben de natuur gaan waarderen om al zijn bijzondere helende krachten, hoe zweverig dat ook klinkt. Als ik langs de zee wandel bij mijn ouders in Den Helder word ik overvallen door herinneringen en waaien alle zorgen uit mijn hoofd. Als ik over de heide loop in Laren voel ik een sterke verbintenis met die natuur en het wilde landschap en als ik door het bos loop voel ik me enorm nietig en maakt tegelijkertijd een enorme rust zich van mij meester. Het effect dat deze verbinding met de natuur heeft op ons welzijn komt uitgebreid aan bod in het recentelijk verschenen boek ‘Shinrin-yoku’.

Shinrin-Yoku

Shinrin-yoku is de Japanse benaming voor de praktijk van bosbaden. De auteur van het boek is gefascineerd door de raadselachtige kracht die bomen hebben en waarom wij ons zoveel beter voelen in de natuur. Het boek is geschreven door Dr. Qing Li. Hij is hoogleraar aan de Nippon Medical School in Tokyo en internationaal gezien de expert op het gebied van bosgeneeskunde. Daarnaast is hij een van de directeuren van de Vereniging voor Bosgeneeskunde in Japan. Dr. Qing Li heeft zich gespecialiseerd in bosgeneeskunde om te ontdekken waarom de natuur ons zo goed doet.

Shinrin-Yoku

In ‘Shinrin-yoku’ legt dr. Qing Li aan de hand van prachtige foto’s, zijn jarenlange ervaring en diverse oefeningen uit hoe bosbaden werkt, wat de relatie is tussen natuur en ons welzijn en hoe je optimaal van deze vorm van natuurtherapie gebruik kunt maken. Hij onderschrijft het idee dat mensen een aangeboren behoefte hebben om zich met de natuur te verbinden, ook wel biofilie genoemd. Dat we nu in steden wonen en worden omgeven door beton in plaats van natuur, betekent niet dat we in onze kern vergeten zijn hoe belangrijk de natuur altijd voor ons is geweest en hoezeer wij ermee verbonden zijn. Aan de hand van diverse onderzoeken laat dr. Qing Li zien op welke manieren bomen een heilzame werking hebben op onze mentale en lichamelijke gezondheid.

Shinrin-Yoku

Alsof deze theorie, de mooie persoonlijke verhalen en de fijne schrijfstijl nog niet genoeg zijn, wordt deze ontzettend interessante kennis in het boek ondersteund door prachtige foto’s van bomen, planten en bossen van over de hele wereld. In de bijlagen van het boek vind je ook nog eens een overzicht van 40 prachtige bossen over de hele wereld en de POMS-test: een vragenlijst om psychologisch welzijn te meten. Dr. Qing Li adviseert om deze vragenlijst voor en na het bosbaden in te vullen om zo het effect van bosbaden voor jezelf inzichtelijk te maken. Ben je niet gezegend met een natuurgebied, bos of park in de buurt? Geen vrees: je kunt in principe overal shinrin-yoku beoefenen. Ik moet zeggen dat ik door al die prachtige foto’s en beschrijvingen een ontzettende behoefte kreeg om zelf ook een boswandeling te maken. Het boek maakt wat in je los, dus bereid je maar voor op een enorme drang om naar buiten te gaan voor een fikse boswandeling of op vakantie te gaan naar één van de bostherapiecentra in Japan.

Shinrin-Yoku

Het boek ‘Shinrin-Yoku’ is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere bij Bol.com te bestellen. Het boek is ook beschikbaar als e-book, maar ik kan, vanwege de prachtige foto’s vooral, écht de hardcover van harte aanbevelen.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is toegestuurd en bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

4 gedachten over “Leestip: Shinrin-yoku – de kunst en wetenschap van het bosbaden”

  1. Hier geloof ik echt helemaal in. In de natuur word ik zo heerlijk ontspannen en, wat je zegt, vergeet je meteen al je zorgen. Voor een wandeling moet ik mezelf soms wel echt van de bank af rapen, maar het is altijd fijn. Ook in de stad hecht ik veel waarde aan groen. Er zijn hier een paar populaire wijken, maar die zijn een en al bakstenen en stoepen dus daar snap ik niks van! Ondanks dat ik niet echt groene vingers heb, wil ik heel graag een tuin. Kan ik straks zelfs vanuit die bank nog bosbaden 😉

    1. Ja, die eerste stap om echt wat te gaan ondernemen is altijd lastig, maar het is altijd de moeite waard. Ik hoop dat je ooit een tuin krijgt om je eigen wilde tuin te creëren om te bosbaden :D. Wij zijn er al druk mee aan de slag; het is wel echt nodig hier in deze betonwijk.

  2. Wow wat een interessant boek! Ik geloof hier echt helemaal in. Ik voel me altijd zoveel beter na een dag, uurtje of zelfs maar tien minuten in de natuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *