goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #49

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Aantal plastic tassen in de Noordzee meer dan gehalveerd

plastic afval

Deze week was op Nu.nl te lezen dat het aantal plastic tassen dat het afgelopen jaar uit de Noordzee is opgevist meer dan gehalveerd is. Van de vissers die vissen op de Noordzee haalt tegenwoordig 16% een plastic tas uit het water. Voor het verbod op de gratis plastic tas was dit 40%. Het is dus veilig om te stellen dat het verbod op de gratis plastic tas, en de vermindering van het aantal plastic tassen daardoor in het algemeen, een positief effect heeft op de vervuiling. Eigenlijk is het triest dat we blij moeten zijn met dit nieuws, maar het is wel een indicatie dat we op de goede weg zijn en vooral op deze manier moeten doorgaan om het plasticgebruik terug te dringen.

Meeste mensen kunnen beter naar de groenteboer dan naar de apotheek

Dat maar weinig artsen echt op de hoogte zijn van het effect van voeding op de gezondheid is wellicht nog een understatement. In onze westerse zorg draait alles om genezen en maar weinig om voorkomen. En genezen doen we het liefst met medicijnen; in de meeste adviezen van artsen wordt er met geen woord gerept over een verandering in voedingspatroon. Dat is jammer, want met voeding valt zoveel winst te behalen. Gelukkig lijkt hier de laatste jaren een verandering te bemerken. In het AD was deze week een interview met Tamara de Wijer te lezen. Zij is voorzitter van de Vereniging Arts en Voeding en zij pleit ervoor dat tienduizenden artsen zich liever vandaag dan morgen laten bijspijkeren over de rol van voeding op de gezondheid. In de opleiding van huisartsen wordt slechts 5 uur besteed aan voeding en dat is veel te weinig. Ze merkt wel op dat de interesse in voeding onder zorgprofessionals aan het toenemen is, mede door de consument. De Vereniging Arts en Voeding organiseert nascholingen en lezingen en werkt aan een kennisnetwerk. Zo werkt de organisatie toe naar een zorg waar over tien jaar een aanpassing van leefstijl ook als medicijn wordt erkend. Ik ben groot voorstander!

EU verbiedt veelgebruikte bestrijdingsmiddelen die giftig zijn voor bijen

bij

Deze week besloot de EU om drie veelgebruikte bestrijdingsmiddelen te verbieden die schadelijk zijn voor bijen. Het verbod zal gelden in de hele EU en opgaan voor de middelen imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam, waarvoor sinds 2013 al beperkingen gelden. Helaas blijft het wel toegestaan om deze middelen te gebruiken in de kasbouw, omdat Nederland dat blijkbaar zo graag wilde. Het (deelse) verbod is zeker niet de hele oplossing, maar wel een goede stap voorwaarts.

Koningsdag zonder ballonnen

ballon

Er zijn een paar dagen per jaar dat men massaal kiest voor het oplaten van ballonnen omdat het zogenaamd zo feestelijk is. Ik denk niet dat de lokale flora en fauna het hiermee eens is, maar daar staat men doorgaans niet zo bij stil. Toch lijkt hier steeds meer verandering in te komen. Zo waren er een aantal oranjeverenigingen in diverse gemeentes die er dit jaar voor hadden gekozen om Koningsdag te vieren zonder ballonnen. Zo werden er geen ballonnen meer opgelaten in onder andere Warnsveld, Maasdam, Jirnsum, Bergschenhoek, Sneek, Woudenberg, Bruinisse, Doorn en Hooglanderveen. Ik hoop dat de komende jaren nog veel meer gemeentes zullen volgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *