marseillezeep

365 Days of Less Waste tips voor het huishouden

Ik nodig jullie allemaal uit om mee te doen met de 365 Days of Less Waste Challenge! Elke dag deel ik een handige tip om jouw afval in huis, op het werk en onderweg te verminderen. Volg Awkward Duckling via Pinterest, Facebook of Instagram om de dagelijkse tips zeker niet te missen, maar ook op mijn blog zal ik alle tips natuurlijk delen. Je kunt alle tips op categorie terugvinden in de artikelen van de 365 Days of Less Waste challenge. Deel jouw ervaringen en natuurlijk jouw eigen tips op social media met #365daysoflesswaste. Ik ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen!

#3 Digitize your mail

#3 digitize your mail

We krijgen dagelijks nog steeds een heleboel brieven en andere papieren in onze brievenbus, maar vaak belanden deze bij het oud papier samen met de envelop. Wist je al dat veel bedrijven tegenwoordig de mogelijkheid bieden om jouw post digitaal te verzenden? Dat scheelt weer papierafval en je hebt direct al jouw belangrijke post digitaal beschikbaar. Geen kasten vol met administratie meer.

#6 Don’t buy, but borrow or rent

#6 don't buy, but borrow or rent

We zijn als westerse wereld erg gewend om met geld alles aan te schaffen wat we nodig hebben, zelfs al is het maar voor eenmalig gebruik. Dit is natuurlijk ontzettend zonde en onnodig. Waarom zou iedereen een eigen heggenschaar, decoupeerzaag of hogedrukspuit in de schuur moeten hebben als we deze maar eens per jaar gebruiken? Is het niet makkelijker en slimmer om deze dingen voor even te lenen of huren van iemand anders? Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden hiervoor. Heel veel (tuin)gereedschap is te huur bij de bouwmarkt, maar je kunt natuurlijk ook iets lenen bij vrienden, familie of buren. Platformen als Peerby en Jaspr maken het ruilen en delen van producten en diensten heel makkelijk en je legt ook nog eens leuk contact met de mensen in jouw buurt.

#8 Use a digital notebook

#8 use a digital notebook

Als je net zoals ik een enorme notitieboekjes fetisj hebt, dan kan het best lastig zijn om de overstap te maken naar papierloos. Zo’n nieuw boekje voelt als een nieuw begin en het heeft iets rustgevends om de boekjes te gebruiken voor al jouw lijstjes, plannen en schrijfsels. Toch heb ik uiteindelijk grotendeels de overstap naar digitale ‘notitieboekjes’ gemaakt omdat de papieren boekjes te weinig gebruikt werden, kwijt raakten of na enkele pagina’s al in onbruik raakten. Ik ben zo’n perfectionist dat ik een simpel schrijffoutje al een reden vind om een hele pagina als verloren te beschouwen. Zonde van al dat papier! Mijn digitale lijstjes, plannen en verhalen heb ik altijd bij me op mijn telefoon via handige platformen als Google Keep, Evernote en Cozi.

#26 Read your newspaper online

#26 read your newspaper online

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind de online nieuwsvoorzieningen één van de beste ontwikkelingen. Op elk moment, waar je ook bent heb je het laatste nieuws voorhanden zonder dat hier al dat papier voor nodig is of je gedwongen bent zo’n onhandige grote en stinkende krant door te bladeren met zwarte vingers van de drukinkt als resultaat. Elke krant biedt tegenwoordig een optie om een digitaal abonnement te nemen, maar je kunt ook op de hoogte blijven via diverse gratis media of een platform als Blendle. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws, maar dan zonder die stapels oud papier aan het eind van de dag. En zo’n online abonnement is vaak nog goedkoper ook.

#32 Make your own cleaning supplies

#32 make your own cleaning supplies

De meeste reguliere schoonmaakmiddelen in de winkel worden geleverd in grote plastic flessen. Deze flessen zijn vaak niet navulbaar, waardoor je maar plastic in huis blijft halen. Het is veel duurzamer (en goedkoper!) om gewoon je eigen schoonmaakmiddelen te maken. Met een paar simpele ingrediënten die je waarschijnlijk al gewoon in huis hebt, zoals citroen, azijn, baking soda en Marseille zeep, maak je alle schoonmaakmiddelen die je nodig hebt! In de reeks ‘Duurzaam Huishouden‘ vind je alle tips op een rij.

#33 Use cloth handkerchiefs

#33 use cloth handkerchiefs

De meeste mensen gebruiken tissues en papieren zakdoekjes bij verkoudheden, maar erg duurzaam is dit niet. Wij creëren vrij weinig afval in huis, maar bij een simpel griepje zat onze prullenbak binnen no time vol met papieren vodden. Zo zonde! Daarom hebben wij de overstap gemaakt naar katoenen zakdoeken. Yep, dezelfde zakdoeken die mijn opa en oma gebruikten. Na gebruik was je ze weer uit en zijn ze weer helemaal schoon. Veel mensen vinden dit onhygiënisch tegenwoordig, maar waarom? Je hoeft echt niet dezelfde zakdoek continu te gebruiken en ze zijn een stuk robuuster dan die papieren vodjes waar je dwars doorheen niest. Ik kan het iedereen aanraden.

#36 Use a digital agenda

#36 use a digital agenda

Jarenlang ben ik groot voorstander geweest van de papieren agenda en knutselde ik elke paar maanden een eigen boekwerk in elkaar. Een soort bullet journal avant la lettre. Ik dacht nooit te kunnen werken met een digitale agenda, maar met drukke schema’s, een huisgezin en mijn werk als zzp’er blijkt zo’n digitale agenda toch wel heel handig te zijn. Je hebt overal en altijd toegang tot de agenda en kunt deze synchroniseren met andere familieleden. Daarnaast spaar je ook nog eens veel papier uit! Ik ben om en gebruik al jaren met veel plezier mijn digitale agenda van Cozi en de Google Calendar.

#37 Adopt a houseplant

#37 adopt a houseplant

Iedereen lijkt tegenwoordig wel in de ban te zijn van de urban jungle. Huisplanten zijn een flink aanhoudende trend en niet onterecht. Huisplanten maken ons gelukkiger en rustiger en ze zuiveren ons huis van diverse schadelijke stoffen en allergenen. Maar in plaats van het winkelen bij het tuincentrum, kun je ook overwegen om jouw volgende huisplant te adopteren. Kijk eens op Facebook, Marktplaats of een lokaal plantenasiel of je misschien wat planten kunt overnemen van iemand die er niet meer voor kan zorgen. Zo krijgen de planten een goed nieuw thuis en voorkom je een gewisse plantendood.

#42 Reuse glass jars and bottles

#42 reuse glass jars and bottles Insta

Het meeste glas kan gelukkig gerecycled worden en moet daarom altijd apart ingezameld worden, maar je kunt nog veel meer doen met jouw lege glazen potten en flessen. Ze zijn namelijk ideaal voor het bewaren van jouw zelfgemaakte hapjes en drankjes, maar je kunt er ook nog een heleboel leuke andere dingen mee doen. Zo maak je in een handomdraai een leuk cadeau ervan of een accessoire voor in huis. In het artikel ‘10x wat te doen met glazen potten‘ vind je talloze leuke ideetjes met glazen potten en flessen.

#44 Repair your own clothing

#44 repair your own clothing

Gek hoe dingen in een paar generaties zo drastisch kunnen veranderen. Mijn oma wist vroeger niet beter dan haar kleding te repareren als het kapot was. Nieuw kopen was zonde en veel te duur. Tegenwoordig lijken we het repareren volledig verleerd te zijn en gooien we de kleding ‘gewoon’ weg om iets nieuws te kopen. Dat kan beter! Leer jezelf om te naaien en je kunt met gemak allerlei gaatjes, scheuren en knopen maken. Veel duurzamer en je leert ook nog eens een echte life skill.

#45 Make your own washing detergent

#45 make your own washing detergent Insta

Je kunt natuurlijk die flessen of pakken in de supermarkt kopen, maar met net zoveel gemak maak je zelf je eigen wasmiddel. Het is veel natuurlijk en beter voor het milieu en ook nog eens een stuk voordeliger! Daarbij spaar je ook een heleboel verpakkingen uit. Op internet zijn allerlei recepten te vinden voor zowel vloeibaar als poeder wasmiddel en hier vind je mijn eenvoudige basisrecept voor vloeibaar wasmiddel.

#46 Use washable cleaning rags

#46 use washable cleaning rags Insta

Heel veel mensen gebruiken tegenwoordig wegwerpdoekjes om mee te poetsen. Lekker schoon, maar weinig duurzaam te noemen. Probeer over te stappen naar herbruikbare en wasbare doekjes. Deze kun je keer op keer weer gebruiken en met een emmertje sop erbij weer lekker ‘ouderwets’ poetsen. Probeer wel de microvezeldoekjes te vermijden. Deze geven microplastics af, welke bijdragen aan de toch al omvangrijke plasticvervuiling.

#50 Use natural fibre cleaning brushes

#50 use natural fibre cleaning brushes Insta

Er is veel dat je kunt doen om jouw schoonmaakroutine groener te maken. Zo maak je duurzamer schoon met ecologische of huisgemaakte schoonmaakmiddelen, wasbare doekjes en natuurlijk schoonmaakborstels met natuurlijke vezels. Vermijd die borstels van plastic en kies voor duurzame en natuurlijke materialen voor een lang leven en goede mogelijkheden tot recycling daarna.

#56 Reuse moving boxes

Als je gaat verhuizen, zul je veel dozen nodig hebben om al jouw spullen te vervoeren. Helaas blijf je nadat alles is uitgepakt wel zitten met al die dozen. Gooi ze echter niet weg, maar probeer ze opnieuw te gebruiken. Wij slepen al jaren dezelfde verhuisdozen mee van woning naar woning en deze worden ook volop gebruikt voor verhuizingen van vrienden en familie. Af en toe sneuvelt er één, maar de meeste dozen zijn uitstekend meerdere malen te gebruiken. Wel zo voordelig en duurzaam!

#58 Wash synthetic clothes less often

#58 wash synthetic clothes less often Insta

We staan er vaak niet zo bij stil, maar tijdens elke wasbeurt belanden talloze kleine plasticdeeltjes in het water waar het uiteindelijk bijdraagt aan de toch al omvangrijke plastic soep. Deze deeltjes zijn afkomstig van onze synthetische kleding: onze fleecetruien, lycra zwemkleding, nylon panty’s en shirts van polyester. Je kunt de plastic vervuiling hierdoor al flink terugdringen door deze synthetische kleding gewoon minder vaak te wassen. Dat scheelt al een heleboel. Daarnaast helpt het om minder synthetische kleding te kopen en eventueel zelfs te investeren in een waszak die deze microplastics opvangt.

#60 Cancel unread magazines

cancel unread magazines

Mocht je een abonnement op een tijdschrift hebben, maar er nooit aan toe komen om deze te lezen, misschien is het dan tijd om het abonnement op te zeggen. Het is namelijk zonde van al dat geld en van al dat papier om een tijdschrift ongelezen op de grote stapel te leggen of, erger nog, direct bij het oud papier te laten belanden. Mocht je dan toch een keertje zin hebben om een uitgave te lezen, dan kun je altijd nog een losse editie in de winkel kopen. Je kunt natuurlijk ook overwegen om een abonnement te nemen op een leesmap, een abonnement te delen met vrienden/buren/familie, een digitaal abonnement te nemen of het blad gewoon in de bibliotheek te lezen. Talloze duurzame alternatieven.

#63 Make your own liquid hand soap

make your own liquid hand soap

Je kunt in nagenoeg elke winkel tegenwoordig wel handzeep kopen, maar erg duurzaam en natuurlijk zijn deze producten vaak niet. De handzeep is vaak onnodig antibacterieel en wordt standaard geleverd in een flinke plastic verpakking. Waarom probeer je niet eens je eigen handzeep te maken? Ik doe het al jaren naar grote tevredenheid! Je spaart hiermee flink wat verpakkingen (en geld!) uit en het is een veel natuurlijker alternatief. Het recept voor deze eenvoudige handzeep vind je hier.

#65 Recycle your diapers

recycle your diapers

De meest duurzame optie met kleine kinderen is verreweg de keuze voor wasbare luiers. Hiermee spaar je een heleboel afval uit. Toch heeft dit niet bij iedereen de voorkeur, bij ons is het na lang beraad ook geen optie gebleken. Om toch duurzamer met luiers om te gaan, kun je ervoor kiezen de luiers te recyclen. Dat klinkt viezer dan het is. Heel veel gemeentes bieden tegenwoordig de mogelijkheid aan om luiers apart in te leveren. Deze luiers worden vervolgens verwerkt tot nieuwe grondstoffen.

#67 Monitor your trash

monitor your trash

Je kunt eigenlijk niet beginnen met het terugdringen van jouw afval zonder te weten wat je eigenlijk aan afval produceert. Neem dus eens een kijkje in de prullenbak, de PMD-zak en andere recyclebakken om vast te stellen waar het afval in jouw huisgezin eigenlijk vandaan komt. Door de focus te leggen op de grootste bron van afval zet je natuurlijk de grootste stappen voorwaarts in het verminderen van afval.

#69 Read your magazines online

read your magazines online

Tegenwoordig is alles wel online te vinden, dus ook jouw favoriete tijdschriften. Wil je jouw afval terugdringen, dan is het misschien handig om jouw favoriete tijdschriften voortaan online te lezen. Zo spaar je een heleboel papierafval uit en het is wel zo handig want je hebt altijd wat leesvoer bij de hand. Online tijdschriften lezen kan via een handig platform als Bliyoo of Blendle, maar zoek zeker uit bij welke aanbieders jouw favoriete tijdschriften zijn aangesloten.

#78 Reuse packaging materials

#78 reuse packaging materials Insta

We winkelen met z’n allen steeds meer online en alhoewel dat ontzettend handig is, krijg je er ook veel onnodige verpakkingsmaterialen bij. Gelukkig kun je deze materialen op allerlei handige manieren nog hergebruiken. Gebruik de toegestuurde materialen om jouw eigen pakketjes mee te verzenden of sla aan het knutselen met al die doosjes.

#80 Repair broken electronic devices

#80 repair broken electronic devices Insta

Het delven van grondstoffen en de productie van onze elektronica is één van de meest vervuilende industrieën van deze tijd. Toch lijken we niet meer zonder deze apparaten te kunnen. We zullen dus op zoek moeten naar duurzamere manieren om met deze elektronica om te gaan. Eén manier waarop jijzelf al een grote impact kan hebben is door het (laten) repareren van kapotte elektronica. Door niet naar de winkel te rennen voor een nieuw exemplaar, maar jouw oude apparaat te laten maken bespaar je grondstoffen en uitstoot. Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan met de reparatie, maar er zijn ook veel gespecialiseerde reparateurs die je graag helpen of je kunt eens langsgaan bij een Repair Café bij jou in de buurt.

#87 Apply the rule of half

#87 apply the rule of half Insta

Binnen de wereld van minimaliseren en consuminderen is de ‘rule of half’ behoorlijk bekend. Kort gezegd houdt het in dat je voor verbruiksproducten voortaan maar de helft gebruikt van wat je gewend bent. Omdat we toch geneigd zijn om meer te gebruiken dan eigenlijk nodig is, merk je qua effect er niets van, maar bespaar je wel veel verbruik. Gebruik bijvoorbeeld maar de helft wat betreft shampoo, tandpasta, afwasmiddel of wasmiddel. Je doet zo twee keer zo lang met een verpakking!

#93 Cancel your tv guide

#93 cancel your tv guide Insta

Met alle informatie bij de hand via jouw smartphone, is een televisiegids eigenlijk helemaal niet meer nodig tegenwoordig. Wil je weten wat er op tv is? Dan zijn er talloze websites, apps en platformen waarmee je op de hoogte kunt blijven. Bespaar een heleboel papier (en soms zelfs plastic folie) en zeg die televisiegids gewoon op.

#99 Trade, borrow or rent more often

#99 trade, borrow or rent more often Insta

We zijn in een cultuur opgegroeid waarin we overtuigd zijn geraakt dat bezit het hoogste goed is. De laatste jaren ontdek ik steeds meer dat niets minder waar is en dat bezit ons juist kan tegenwerken. Ruilen, lenen en huren geven ons de mogelijkheid om toch te profiteren van bepaalde producten en diensten zonder deze in bezit te hoeven hebben. Zo verspillen we minder grondstoffen, creëren we minder afval, zijn we voordeliger uit en leggen we ook nog eens contact met andere mensen. Een win-win-win-win situatie.

#100 Use a microfiber washing bag

#100 use a microfiber washing bag Insta

Veel mensen weten niet dat onze synthetische kleding tijdens het wassen minuscule stukjes plastic afgeeft. Deze microvezels belanden in het water en dragen zo, via een flinke weg, toch ook bij aan de toenemende plastic soep. Gelukkig zijn er talloze manieren om dit tegen te gaan. Zo kun je tegenwoordig een waszak aanschaffen die deze microvezels opvangt, de GuppyFriend bag. Na de wasbeurt gooi je de opgevangen vezels bij het afval.

#111 Reuse old pieces of fabric

#111 reuse old pieces of fabric Insta

De productie van diverse stoffen is een arbeidsintensief en vaak vervuilend proces waar we best wat meer respect voor zouden mogen hebben. Laten we oude lappen stof dan voortaan ook niet meer direct van de hand doen, maar er proberen iets moois van te maken. Oude lappen stof tover je, met een beetje handigheid, zo om in kledingstukken voor de kinderen, katoenen tasjes, herbruikbare zakjes, knuffels of kussenhoezen. In het artikel ‘10x wat te doen met oude lappen stof‘ vind je talloze ideeën om oude lappen stof alsnog te gebruiken.

#114 Use a washable and reusable sponge

#114 use a washable and reusable sponge Insta

Voor een schone vaat en een schoon huis is een spons vaak onmisbaar, maar helaas bestaan deze vaak grotendeels uit plastic en worden ze na een enkel gebruik vaak al weggegooid. Dit kan duurzamer! Kies voor een spons die je keer op keer weer kunt gebruiken en kunt uitwassen. Ze zijn wel wat duurder, maar op de lange duur ben je voordeliger en duurzamer uit.

#117 Reuse scraps of wallpaper

#117 reuse scraps of wallpaper Insta

Na het behangen van een kamer houd je vaak stukken behang over. Probeer deze stukken eens te gebruiken op andere plekken in huis met een kleine wand of gebruik het papier voor heel andere doeleinden, zoals knutselen.

#118 Use a washable swiffer cloth

#118 use a washable swiffer cloth Insta

Swiffer dusters zijn ontzettend handig voor het snelle stofwerk in huis, maar die navullingen zijn zó duur en het is weinig duurzaam om zo’n stoffer na een paar keer gebruik al weg te gooien. Maak gewoon je eigen wasbare swiffer elementen van oude handdoeken, oude t-shirts of lappen stof. Op Pinterest vind je talloze simpele DIY’s.

#123 Reuse cardboard boxes

reuse cardboard boxes

Als je geen verpakkingsvrije winkel in de buurt hebt, dan zijn boodschappen verpakt in karton vaak de duurzamere optie. Denk bijvoorbeeld aan rijst of havermout. Dit karton kan na gebruik via het oud papier gerecycled worden, maar je kunt het zelf natuurlijk ook nog gebruiken om creatief mee aan de slag te gaan. In het artikel ‘10x wat te doen met lege kartonnen dozen‘ vind je allerlei leuke ideeën.

Wil je graag meer 365 Days of Less Waste tips? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *