goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #8

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de nieuwe rubriek ‘Dat is pas goed nieuws!’.

De energierevolutie begint op Ameland

Ameland

Afgelopen week werd in het nieuws bekend gemaakt dat het waddeneiland Ameland grootse duurzame ambities heeft. Nou, natuurlijk niet Ameland zelf, maar de bewoners van Ameland. De bewoners van het eiland willen zo snel mogelijk zelfvoorzienend en duurzaam worden op het gebied van energie. Ze willen de elektriciteit opwekken via de zon en met behulp van de wind en voor verwarming gebruik maken van biogas, aardwarmte en zonnecellen. De gemeente heeft een experimenteerstatus aangevraagd bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu om zo buiten de regelgeving om praktijkonderzoek te kunnen doen. De plannen voor een energieneutraal eiland zijn er al sinds 2007, maar het eiland wil nu grote stappen zetten. Jeej voor Ameland!

Creatief met afval

afval verminderen

In Het Parool (link via Blendle) verscheen deze week een artikel over de vele creatieve oplossingen van Amsterdammers voor het afvalprobleem. Zo is er tegenwoordig een biking bin (een recyclesysteem in een bakfiets) actief op De Wallen om het (zwerf)afval op te halen en te scheiden. De fiets is een initiatief van De Gezonde Stad en haalt afval op bij toeristen omdat er in die buurt weinig tot geen mogelijkheden zijn om afval te scheiden of in te leveren. Tegelijkertijd opende er op het Waterlooplein een Zero Waste Lab waar buurtbewoners hun afval kunnen inleveren in ruil voor kortingsmunten. Met deze munten kunnen mensen vervolgens korting krijgen bij onder andere Ekoplaza, Albert Heijn, Coffee Company en De Condomerie. Alhoewel er nu nog fysieke munten worden uitgegeven hopen ze binnenkort over te stappen op een digitaal systeem.

Wanneer mag iets biologisch heten?

groente en fruit

In Trouw verscheen dit weekend een artikel over de toegenomen regels voor duurzaam eten. Biologisch eten is enorm is populariteit toegenomen en is één van de belangrijkste manieren waarop de consumenten tegenwoordig kiezen voor duurzaam eten. Omdat het aanbod van biologische producten steeds meer toeneemt en de laatste regelgeving dateert uit 2007 was er nodig behoefte aan een update. Binnen de EU wordt al tijden gewerkt aan strengere regelgeving in alle lidstaten voor de biologische producten. Dit mede omdat burgers ook hebben aangegeven dat zij waarde hechtten aan strengere eisen. Tot op heden zijn de lidstaten het niet eens geworden over de regels, de landen hechten waarde aan verschillende dingen en dit leidt tot felle discussies. Alhoewel het artikel zelf niet al te optimistisch is over de onderhandelingen en de pijnpunten hierin, vind ik het zelf een positieve boodschap dat er gewerkt wordt aan strengere voorschriften voor biologische producten.

Zo wordt internet weer van ons

laptop

In de Volkskrant verscheen deze week een ontzettend interessant artikel waarin diverse wetenschappers met 8 voorstellen komen om het internet te heroveren van bedrijven als Google en Facebook. Het is namelijk allang geen vrijheid blijheid meer online: internet is in handen van slechts enkele grote bedrijven en jouw data wordt aan de lopende band verzameld. Welke websites je bezoekt, in welke webshops je winkelt, wat jouw favoriete muziek is, wie jouw vrienden zijn, waar je woont en wat je hobby’s zijn. Het zijn allemaal geen geheimen voor deze bedrijven en jouw informatie is grof geld waard en kan in het ergste geval worden ingezet voor manipulatie en machtsuitoefening. Onderzoeksbureau Tertium legde aan diverse wetenschappers en specialisten de volgende vraag voor: Hoe wordt het internet weer van ons? In het artikel komen de 8 beste voorstellen uitgebreid aan bod. Een echte aanrader!

AMC krijgt grootste groene dak van Amsterdam

zonnepanelen

In het Parool verscheen dit weekend een artikel over de plannen van het AMC om het dak van het APC-gebouw te vergroenen. Niet alleen krijgt het ziekenhuis een groen dak, bedekt met vetplantjes, ze plaatsen ook nog talloze zonnepanelen op het dak van 6300 m2. Hiermee wordt dit dag het grootste groene dak van Amsterdam.

2 gedachten over “Dat is pas goed nieuws! #8”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *